آزاده پیراکوه - درست یک سال بعد از انتخابات کمیته ملی المپیک، مجمع عمومی و سالیانه این کمیته فردا برگزار میشود. البته آنقدرها هم که در نام این مجمع دیده میشود، گردهمایی مدیران ورزشی ساده نیست. اگر ارائه گزارش عملکرد یک ساله در بخشهای مختلف از جمله مالی و جاری، در مجامع عادی ورزش مرسوم است، اما سه شنبه اعضای مجمع کمیته کاری بیشتر از بالابردن دست یا ذکر صلوات برای تایید گزارش مالی و ... دارند. اعضای مجمع باید به اساسنامهای رای بدهند که اصلاحاتی در آن انجام شده و تصویبش، بعد از سالها تغییر بنیادین در ساختار مدیریتی کمیته ملی المپیک ایجاد میکند. انتخاب دبیر کل از دست مجمع خارج میشود و در اختیار رییس کمیته و هیات اجرایی قرار میگیرد. البته هنوز رای گیری انجام نشده، اما بعید است مخالفتی صورت گیرد.
دبیر کل کمیته ملی المپیک در ادوار گذشته، بعد از طی مراحل ثبت نام در رقابت انتخاباتی شرکت میکرد و فارغ از اینکه چه کسی رییس است، با رای اعضای مجمع به کمیته ملی المپیک قدم میگذاشت اما عوامل مختلف دست به دست هم دادند تا امروز بندی پیش روی اعضای مجمع باشد که می گوید رییس کمیته بعد از انتخاب، فرد مورد نظرش برای دبیرکلی را به هیات اجرایی معرف میکند و در صورت تصویب هیات اجرایی، دبیر کل انتخاب میشود.
مشکلاتی که شاهرخ شهنازی دارد و عملا نمیتواند در خیلی از بخشها به رییس کمیته کمک کند، در کنار ضرورت هماهنگی بیشتر و بهتر بین رییس و دبیر کمیته، رضا صالحی امیری را بر آن داشته تا مقدمات کار تحقیقی را در کمیته رقم بزند. تحقیق منجر به این شد که دبیر کل تعداد قابل توجهی از کشورها و نهادهای بین المللی، از سوی رییس معرفی میشوند و در مواردی از مجمع و در مواردی از هیات اجرایی رای اعتماد میگیرند. این استدلال محکمی شد برای رییس کمیته تا این بند را به عنوان پیشنهاد به اساسنامه اضافه کند و امروز برایش رای بگیرد. خواستهای که بعید است مخالف جدی داشته باشد.
البته از سوی دبیر کل فعلی کمیته که به خوبی میداند با این مصوبه باید از کمیته برود، مخالفتهای پنهانی صورت گرفته و حتی برخی تماسها با اعضای مجمع برای رای ندادن به این مصوبه به او منتسب میشود اما با توجه به آنچه از حال و هوای مجمع برداشت میشود، میتوان به این نتیجه رسید که امروز اعضای مجمع به خواسته صالحی امیری رای میدهند.
خزانهدار در وضعیتی مشابه با دبیر کل
در ارتباط با خزانهدار هم همین وضعیت وجود دارد و صالحی امیری معتقد است باید خزانه دار به پیشنهاد رییس و با تصویب هیات اجرایی انتخاب شود. در این مورد از سوی برخی اعضای مجمع مخالفتهایی وجود دارد اما بسیار دور از ذهن است که این مخالفتها به مجمع برسد و احتمالا قبل از مجمع رفع میشوند. البته این فقط گمانه زنی است و باید دید چه اتفاقی میافتد. نکتهای که مهم است اینکه خزانه دار باید استقلال داشته باشد و مشخص نیست کسی که از سوی رییس انتخاب میشود، این استقلال را دارد یا خیر؟
تا اینجای کار یعنی گرفتن مصوبه از اعضای مجمع برای تغییر رویه انتخاب دبیر کل و خزانه دار، مشکل جدی وجود ندارد اما چیزی که به نظر میرسد امروز محل اختلاف نظر باشد، این است که آیا دبیرکل و خزانه دار که از سوی رییس معرفی میشوند و قرار است توسط هیات اجرایی تایید شوند، حق رای دارند یا نه؟
گویا رییس کمیته و کسانی که از لحاظ فکری به او نزدیکترند به دنبال این هستند که این دو نفر حق رای داشته باشند که با این حساب تعداد افرادی که حق رای پیدا میکنند، 12 نفر میشود. به این ترتیب که رییس، دو نایب رییس، دبیر کل، خزانه دار، نماینده کمیسیون ورزشکاران و شش نفر عضو هیات اجرایی، صاحب حق رای میشوند در حالیکه نباید از یک موضوع مهم چشم پوشی کرد. نکته اصلی که گویا برخی از آن غافلاند این است که چطور عضو هیات اجرایی میتواند به فردی دیگر در سطح خودش حق رای بدهد؟ مسوولیت یا امتیاز که در اینجا " حق رای" است، باید از نهادی بالاتر که در اینجا "مجمع کمیته" است، داده شود. این مسئلهای است که به نظر میرسد از سوی IOC به آن ایراد گرفته شود. چراکه از نگاه بین المللی اگر فرد مورد نظر از سوی رییس پیشنهاد شود و به تایید اعضای مجمع انتخاب شود، میتواند در هیات اجرایی حق رای داشته باشد اما اگر فردی از سوی رییس معرفی شود و از اعضای هیات اجرایی مصوبه بگیرد، نمیتواند در همان جمع حق رای داشته باشد.
جالب است که بعد از نشست اخیر هیات اجرایی، گفته شد این موضوع به مجمع سپرده میشود تا بگویند که آیا میخواهند دبیر کل و خزانه دار حق رای داشته باشند، یا خیر؟ که البته طرح این سوال درست به نظر نمی رسد و در اصل باید این موضوع به رای گذاشته شود که گزینههای پیشنهادی رییس را هیات اجرایی تایید کند یا مجمع؟ با قوانین کمیته بین المللی المپیک، پاسخ سوال قبلی در این نظر سنجی خلاصه می شود. اگر مجمع تایید کند، این دو نفر اجازه رای دادن در نشستهای هیات اجرایی دارند در غیر این صورت ندارند. مگر اینکه مذاکرات با کمیته بین المللی المپیک راه دیگری را پیش روی مسوولان کمیته بگذارد.
شرایط دبیر کل
اعضای هیات اجرایی برای اینکه مجمع را دلگرم کنند که فردی بیرون از ورزش به عنوان دبیر کل انتخاب نمیشود، چند شرط گذاشتهاند. به این ترتیب که دبیر کل باید دارای حداقل 10 سال سابقه مدیریت در حوزه ورزش قهرمانی، حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی، آشنا به حوزه بین الملل و زبان انگلیسی باشد. ایرادی که به این بخش وارد است، اینکه آشنایی به زبان انگلیسی برای دبیر کل کفایت نمیکند و فردی که به عنوان دبیر کل انتخاب میشود باید به زبان انگلیسی تسلط داشته باشد؛ چراکه انجام یک محاوره ساده هم به عنوان آشنایی به زبان انگلیسی به حساب میآید.