ایران ورزشی آنلاین / جان دردن - ترجمه: آرمن ساروخانیان / اسپورتینگ خیخون 21 ژانویه در توییترش از جذب عبدا... الحمدان از الشباب خبر داد. شاید باشگاه اسپانیایی بابت خرید بازیکن عربستانی خیلی هیجانزده بود یا اینکه هیچ تصوری از بازیکنی که خریده نداشت.
درست مثل زمانی که حضور سفینههای فضایی ناشناس در بالای شهرهای مختلف جهان حس ابهام و کنجکاوی برانگیخته بود، ناگهان شبکههای اجتماعی از خبر انتقال قرضی 9 بازیکن عربی در تیمهای مختلف اسپانیایی پر شد، هرچند تنها سه نفر از آنها در لالیگا خواهند بود. عربستان که زمانی همه بازیکنانش در لیگ داخلی بازی میکردند، حالا بازیکنان اصلی تیم ملیاش به گوشه و کنار اروپا رفتهاند.
در حالی که جام جهانی نزدیک میشود، فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش عربستان بازیهای دوستانه سختی را برای این تیم پیشبینی کردند و قرار است بازی در اسپانیا مرحله جدیدی از آمادهسازی آنها باشد، اگر این بازیکنان فرصت حضور در ترکیب را به دست آورند.
همه این 9 بازیکن ممکن است در روسیه نباشند، ولی فهد الموالد، مهاجم سریعی که گل صعود را زد و به لوانته پیوسته، قطعا در فهرست خواهد بود، درست مثل سالم الدوسازی، بازیکن ویارئال و یحیی الشهری، بازیکن لگانس.
مایک نیوول، مدیر فوتبال جدید الشباب درباره این سیاست گفت: «ما بازیکنان خوبی داریم و این تجربه بزرگی برای آنها خواهد بود. بازیکنان عربستانی معمولا خارج از کشورشان بازی نمیکنند و این شوک بزرگی برای آنهاست، ولی اگر تنها یکی از آنها موفق شود، اتفاق مهمی برای فوتبال این کشور خواهد بود.»
این «اگر» خیلی بزرگ است، درست به اندازه فاصله لیگ عربستان و لالیگا. پشت پرده این انتقال ترکی الشیخ، وزیر ورزش عربستان است که میخواهد بازیکنان تیم ملی این کشور «یاد بگیرند یک حرفهای واقعی باشند، تجربه کسب کنند و نماینده عربستان در خارج از این کشور باشند». الشیخ اضافه کرد: «من به توانایی این بازیکنان اعتماد کامل دارم. وظیفه ماست که در این تجربه یاور آنها باشیم و این میتواند شروع انتقالهای زیادی به اروپا باشد.»
الشیخ به باشگاهها گفته که نیاز تیم ملی را درک کنند. در این انتقال اگر میتوان منفعتی برای عربستان، حتی به طور نظری متصور شد، وضعیت طرف اسپانیایی کاملا مبهم است. علاوه بر اسپانسرشیپ، باشگاهها بازیکنی مجانی دریافت میکنند که پرداخت حقوقش با عربستان است و مربیان مختارند که از آنها استفاده کنند یا نه، ولی اکثرا بر این باورند که آنها فرصت بازی پیدا نخواهند کرد.
یکی از مدیران فوتبال عربستانی گفت: «آنها هرگز بازی نخواهند کرد و این در درازمدت میتواند به یک مشکل تبدیل شود. همه میدانند که بازیکنان عربستانی باید شروع به انتقال به لیگهای اروپایی کنند، ولی این راهش نیست.» به نظر میرسد زمان هم برای این انتقال دستهجمعی مناسب نبود، این مدیر اضافه کرد: «ما در میانه فصل هستیم و باشگاهها بهترین بازیکنانشان را از دست میدهند.»
بحث کیفیت این بازیکنان هم مطرح است. در اردوی ماه اکتبر عربستان در پرتغال بازیکنیابهای اسپانیایی زیادی حضور داشتند، ولی چشمشان هیچ بازیکنی را نگرفت.
لالیگا هم مایل است حضورش در خاورمیانه را گسترش دهد، ولی اتحادیه بازیکنان اسپانیا معتقد است که توافق اخیر بیش از اندازه افراطی بوده. در بیانیه این اتحادیه آمده: «این یک مدل تجاری جدید است. اولویت دادن نگاه اقتصادی به ورزشی و ترجیح دادن تجارت به توسعه بازیکنان خودمان، قربانی کردن اصل ورزش است.»
این یک سیاست اقتصادی پرخطر است. پارک جی سونگ کمک کرد حوزه نفوذ منچستریونایتد به کره جنوبی گسترش یابد و منافعی برای باشگاه به ارمغان آورد و این انتقال کارکرد مشابه ولی کمتری در قاره آسیا داشت. روی دیگر این سکه انتقال ناموفق پارک چو یونگ به آرسنال است که بین سالهای 2011 تا 2014 تنها 7 دقیقه در لیگ برتر بازی کرد. شوق اولیه وقتی یک بازیکن ناکام میشود به سرعت فروکش میکند و نتیجهاش میتواند خشم باشد. وقتی سفر آرسنال به کره در سال 2012 لغو شد، واکنشها منفی بود. در آن سال آرسنال به کوالالامپور، هنگکنگ و پکن سفر کرد، ولی به سئول نرفت.
استقبال آتی از باشگاههای اسپانیایی در عربستان بستگی به اتفاقاتی دارد که در ماههای آینده رخ میدهد. اگر برخی از بهترین بازیکنان این کشور در آستانه جام جهانی روی نیمکت بمانند، احتمالا سردرگمی هواداران عربستانی به اندازه تعجب فعلی اسپانیاییها خواهد بود.
منبع: گاردین